Prihlásiť sa
Program OZP SR

PROGRAM ODBOROVÉHO ZVÄZU POTRAVINÁROV SLOVENSKEJ REPUBLIKY NA ROK 2025

01.01.2025


I. Hlavné priority

Zastupovanie práv zamestnancov na pracovisku patrí k hlavným prioritám OZ potravinárov SR a v tejto aktivite budeme pokračovať aj v roku 2025 a to prostredníctvom :

  • sledovania legislatívnych zmien týkajúcich sa Zákonníka práce, Zákona o kolektívnom vyjednávaní, Zákone o minimálnej mzde, Zákone o sociálnom zabezpečení, Zákona o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci a ďalších právnych predpisov;
  • komunikáciou so základnými odborovými organizáciami, výbormi základných organizácií a ich členmi;
  • zastúpenia v KOZ SR, Rade predsedov odborových zväzov a na Sneme, predkladať návrhy na zlepšenie sociálnej a ekonomickej situácie zamestnancov;
  • novej kampane na získavanie členov, zakladania nových odborových organizácií v potravinárskych podnikoch;
  • spolupráce so zamestnávateľmi združenými v AZZZ a RÚZ pôsobiacich v potravinárskom sektore;
  • organizácie slávnostnej konferencie pri príležitosti 35. výročia vzniku OZ potravinárov SR; za účasti zástupcov zamestnávateľov z podnikov, v ktorých pôsobí ZO OZP SR.

 

II. Ekonomicko-sociálna oblasť

  • dôsledne zabezpečiť aplikáciu novej právnej úpravy výšky minimálnej mzdy pre rok 2025 do praxe v jednotlivých členských základných odborových organizáciách, zároveň klásť dôraz na povinné príplatky a príspevky ku mzde zamestnanca;
  • rokovať so zamestnávateľmi o nadstavbe benefitov pre zamestnancov na zabezpečenie dôstojného príjmu pre zvýšenie životnej úrovne rodín zamestnancov;
  • pravidelne 2 x za rok pripraviť ekonomické ukazovatele a podklady pre kolektívne vyjednávanie miezd pre budúce obdobie;
  • odsúhlasiť výšku odvodu členských príspevkov z jednotlivých základných organizácií za rok 2023  na OZ potravinárov SR, v prípade nesúladu a po odsúhlasení so ZO informovať o výsledku nezrovnalostí  Predsedníctvo OZ potravinárov SR o rozhodnúť o ďalšom postupe;   
  • pripraviť pravidelné rokovanie Revíznej komisie OZ potravinárov SR v súlade so Stanovami OZ potravinárov SR;

 

III. Pracovno-právne vzťahy a kolektívne vyjednávanie

  • zapájať sa do procesu kolektívneho vyjednávania na národnej, ako aj podnikovej úrovni;
  • poskytovať základným organizáciám, členom výborov základnej organizácie a kolektívnym vyjednávačom odbornú pomoc a konzultáciu pred a počas procesu kolektívneho vyjednávania;
  • prostredníctvom on-line nástrojov poskytnúť poradenstvo vyjednávaciemu tímu;
  • sledovať legislatívne zmeny a poskytovať právne poradenstvo v pracovnoprávnej a sociálnej oblasti;
  • pokračovať v právnom okienku on-line /2. štvrtok v mesiaci/.

 

IV. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci

  • pokračovať vo výkone kontrol inšpektorom pre oblasť BOZP na podnikovej úrovni;
  • riešiť požiadavky z podnikovej úrovne zistené pri výkone kontrol;
  • zodpovedne pristupovať k dotazom zástupcov zamestnancov;
  • sledovať legislatívne zmeny týkajúce sa oblasti BOZP;
  • informovať OZP SR o aktuálnych zmenách v legislatíve v oblasti BOZP;
  • podľa možnosti zorganizovať školenie pre zástupcov zamestnancov pre oblasť BOZP;

 

V. Medzinárodná spolupráca

  • aktívne sa podieľať na činnosti svetovej a európskej odborovej centrály /IUF, EFFAT/ a spolu s nimi presadzovať ekonomické, sociálne záujmy členov OZ potravinárov SR, slovenských zamestnancov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť európskeho hospodárstva;
  • aktívne sa zapájať do vzdelávacích projektov pripravovaných  pre potravinárske odborové zväzy v krajinách Strednej a Východnej Európy;
  • zúčastňovať sa i naďalej na európskom sociálnom dialógu v potravinárskom a cukrovarníckom sektore, zintenzívniť spoluprácu so zamestnávateľmi v týchto sektoroch na národnej úrovni;
  • sledovať a zapájať sa do legislatívneho procesu prijímania nových, prípadne revízie existujúcich smerníc Európskej komisie a ich implementáciu do národnej legislatívy, napr. Smernica o európskych zamestnaneckých radách, Smernica o primeraných minimálnych mzdách apod.

 

V Banskej Bystrici, 21. novembra 2024