Program OZP SR
PROGRAM ODBOROVÉHO ZVÄZU POTRAVINÁROV SLOVENSKEJ REPUBLIKY NA ROK 2025
01.01.2025
I. Hlavné priority
Zastupovanie práv zamestnancov na pracovisku patrí k hlavným prioritám OZ potravinárov SR a v tejto aktivite budeme pokračovať aj v roku 2025 a to prostredníctvom :
- sledovania legislatívnych zmien týkajúcich sa Zákonníka práce, Zákona o kolektívnom vyjednávaní, Zákone o minimálnej mzde, Zákone o sociálnom zabezpečení, Zákona o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci a ďalších právnych predpisov;
- komunikáciou so základnými odborovými organizáciami, výbormi základných organizácií a ich členmi;
- zastúpenia v KOZ SR, Rade predsedov odborových zväzov a na Sneme, predkladať návrhy na zlepšenie sociálnej a ekonomickej situácie zamestnancov;
- novej kampane na získavanie členov, zakladania nových odborových organizácií v potravinárskych podnikoch;
- spolupráce so zamestnávateľmi združenými v AZZZ a RÚZ pôsobiacich v potravinárskom sektore;
- organizácie slávnostnej konferencie pri príležitosti 35. výročia vzniku OZ potravinárov SR; za účasti zástupcov zamestnávateľov z podnikov, v ktorých pôsobí ZO OZP SR.
II. Ekonomicko-sociálna oblasť
- dôsledne zabezpečiť aplikáciu novej právnej úpravy výšky minimálnej mzdy pre rok 2025 do praxe v jednotlivých členských základných odborových organizáciách, zároveň klásť dôraz na povinné príplatky a príspevky ku mzde zamestnanca;
- rokovať so zamestnávateľmi o nadstavbe benefitov pre zamestnancov na zabezpečenie dôstojného príjmu pre zvýšenie životnej úrovne rodín zamestnancov;
- pravidelne 2 x za rok pripraviť ekonomické ukazovatele a podklady pre kolektívne vyjednávanie miezd pre budúce obdobie;
- odsúhlasiť výšku odvodu členských príspevkov z jednotlivých základných organizácií za rok 2023 na OZ potravinárov SR, v prípade nesúladu a po odsúhlasení so ZO informovať o výsledku nezrovnalostí Predsedníctvo OZ potravinárov SR o rozhodnúť o ďalšom postupe;
- pripraviť pravidelné rokovanie Revíznej komisie OZ potravinárov SR v súlade so Stanovami OZ potravinárov SR;
III. Pracovno-právne vzťahy a kolektívne vyjednávanie
- zapájať sa do procesu kolektívneho vyjednávania na národnej, ako aj podnikovej úrovni;
- poskytovať základným organizáciám, členom výborov základnej organizácie a kolektívnym vyjednávačom odbornú pomoc a konzultáciu pred a počas procesu kolektívneho vyjednávania;
- prostredníctvom on-line nástrojov poskytnúť poradenstvo vyjednávaciemu tímu;
- sledovať legislatívne zmeny a poskytovať právne poradenstvo v pracovnoprávnej a sociálnej oblasti;
- pokračovať v právnom okienku on-line /2. štvrtok v mesiaci/.
IV. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
- pokračovať vo výkone kontrol inšpektorom pre oblasť BOZP na podnikovej úrovni;
- riešiť požiadavky z podnikovej úrovne zistené pri výkone kontrol;
- zodpovedne pristupovať k dotazom zástupcov zamestnancov;
- sledovať legislatívne zmeny týkajúce sa oblasti BOZP;
- informovať OZP SR o aktuálnych zmenách v legislatíve v oblasti BOZP;
- podľa možnosti zorganizovať školenie pre zástupcov zamestnancov pre oblasť BOZP;
V. Medzinárodná spolupráca
- aktívne sa podieľať na činnosti svetovej a európskej odborovej centrály /IUF, EFFAT/ a spolu s nimi presadzovať ekonomické, sociálne záujmy členov OZ potravinárov SR, slovenských zamestnancov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť európskeho hospodárstva;
- aktívne sa zapájať do vzdelávacích projektov pripravovaných pre potravinárske odborové zväzy v krajinách Strednej a Východnej Európy;
- zúčastňovať sa i naďalej na európskom sociálnom dialógu v potravinárskom a cukrovarníckom sektore, zintenzívniť spoluprácu so zamestnávateľmi v týchto sektoroch na národnej úrovni;
- sledovať a zapájať sa do legislatívneho procesu prijímania nových, prípadne revízie existujúcich smerníc Európskej komisie a ich implementáciu do národnej legislatívy, napr. Smernica o európskych zamestnaneckých radách, Smernica o primeraných minimálnych mzdách apod.
V Banskej Bystrici, 21. novembra 2024
Galéria