3. zjazdu Európskej odborovej federácie odborových zväzov
Horúca jeseň...
Aj takto by sa dalo nazvať obdobie, ktorým v súčasnosti prechádza OZ potravinárov SR.
V dňoch 19. – 21. októbra 2009 sa Ing. Magdaléna Mellenová, predsedníčka OZ potravinárov SR, zúčastnila 3. zjazdu Európskej odborovej federácie odborových zväzov potravinárskeho, poľnohospodárskeho priemyslu a sektora cestovného ruchu a výroby nápojov a tabaku (EFFAT), ktorá v súčasnosti združuje 118 národných odborových zväzov v 38 európskych krajinách s počtom 2.6 miliónov členov.
Za prezidenta EFFAT bol zvolený francúzsky kolega p. Bruno Vannoni, za jeho zástupkyňu bola zvolená p. Therese Hulthen zo Švédska a za generálneho tajomníka bol znovuzvolený p. Harald Wiedenhofer.
Zjazd sa zaoberal aktuálnou hospodárskou a finančnou krízou, ktorá zasiahla celý svet a jej dopadmi na zamestnancov v rámci všetkých sektorov, ktoré EFFAT reprezentuje na európskej úrovni, ale v celosvetovom kontexte. Hlavné heslo zjazdu „Sociálna spravodlivosť od farmy až po lyžicu – bojujme proti prekérnemu zamestnávaniu!“ sa odrážala zo všetkých strán a vo všetkých témach, o ktorých sa diskutovalo.
EFFAT a jej členské organizácie bojujú proti znižovaniu miezd a sociálnemu dumpingu, za zlepšenie pracovných podmienok agentúrnych a zmluvných zamestnancov a za sociálnu spravodlivosť pre všetkých zamestnancov.
Zjazd sa zaoberal aj problematikou klimatických zmien a ich dopadmi na zamestnanosť, najmä v poľnohospodárskom sektore.
„V čase hospodárskej krízy a reštrukturalizácie, ktoré majú ďalekosiahle následky pre našich členov, sa začínajú ozývať nacionalistické hlasy a to práve v čase, keď potrebujeme lepšiu viditeľnosť a efektívnosť v Európe, aby sme boli schopní vybudovať sociálnu Európu so silnými základmi“, povedal p. Vannoni, novozvolený prezident EFFAT, ktorý vyzval delegátov zjazdu k súdržnosti, spolupráci, solidarite a vzájomnej pomoci v časoch hospodárskej a finančnej krízy.
OZ potravinárov SR je súčasťou medzinárodnej a európskej štruktúry, ale ťažisková práca zostáva naďalej na národnej úrovni.
Jednou z prioritných oblastí, ktorej sa venujeme, je vzdelávanie členov a funkcionárov OZ potravinárov SR.
V dňoch 22. – 23.10.2009 sa na Orave konal seminár pre hospodárky a hospodárov základných organizácií k témam ako napr. peňažný denník, jeho vedenie v súlade so Zákonom č. 431/2002 o účtovníctve, povinnosti hospodára/ky; vyplácanie odmien, darov, poukážok – zdaňovanie odborových prostriedkov, príjem odborovej organizácie a daňové zákony v praxi. S radosťou môžeme konštatovať, že seminár bol úspešný a v budúcom roku pripravujeme pokračovanie vzdelávania v tejto dôležitej oblasti.
V dňoch 29. – 30.10.2009 sa taktiež na Orave konal seminár zameraný na riešenie problémov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Ťažiskovou témou bolo poskytovanie rekondičných pobytov, dodatková dovolenka z dôvodu rizikového a zdraviu škodlivého pracovného prostredia. Účastníci si vypočuli aj prednášku na tému „Analýza rizík a poskytovanie ochranných odevov a pracovných pomôcok“.
V mesiaci november 2009 pripravujeme podujatie s názvom „Konzultačné dni k problematike Zákonníka práce“ . Pôjde hlavne o aktuálnu platnú legislatívu v SR a kolektívne vyjednávanie, oblasť BOZP. Podujatia sa zúčastnia aj predstavitelia Rady mladých KOZ SR.
Pred skončením roka 2009 sa pustíme aj do ďalšieho kola kolektívneho vyjednávania so Zväzom pivovarníkov a výrobcov sladu, Slovenským cukrovarníckym spolkom, Podnikateľským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenska, Úniou hydinárov a ďalšími zamestnávateľskými zväzmi v rámci potravinárskeho priemyslu.
Že to budú rokovania náročné, netreba snáď ani zdôrazňovať. Na záver by som však rada zdôraznila, že OZ potravinárov SR vynaloží potrebné úsilie a energiu pre dosiahnutie čo možno najlepších výsledkov. O výsledkoch kolektívneho vyjednávania pravidelne informujeme predsedníčky a predsedov základných odborových organizácií, na ktorých sa môžete aj vy – členovia odborov, zamestnanci potravinárskeho priemyslu -kedykoľvek obrátiť s vašimi požiadavkami alebo otázkami.
Teším sa na spoluprácu s Vami!
Ing. Magdaléna Mellenová,
predsedníčka OZ potravinárov SR, Bratislava